Sydafrika på egen hand - Krugerparken och Garden Route

En av de mest populära resorna för er som vill uppleva det afrikanska djurlivet och se den vackra kuststräckan i söder som heter Garden Route. Ni börjar med att resa österut från Johannesburg till den världskända Krugerparken för att åka ut på safari. Här har ni möjlighet att se ”The Big 5” och en mängd andra djur i ett naturskönt landskap. Ni har också tid att utforska det vackra området kring Panoramarutten – Mac Mac Falls, Gods Window och Bourkes Potholes är några av sevärdheterna. Därefter vänder ni tillbaka, lämnar hyrbilen och flyger till Port Elizabeth.

Ni färdas sedan längs den vackra Garden Route mot Kapstaden. Landskapet är vackert och annorlunda från det ni sett i de norra delarna av landet. Här är det grönt och frodigt och kusten är bergig med små fiskesamhällen belägna i vikarna. Ni gör små stopp på väl utvalda ställen och besöker den vackra fiskestaden Knysna beläget vid en lagun. Oudtshoorn är ett jordbrukssamhälle känt för sina strutsfarmar som ligger i den heta halvöknen Little Karoo. Mellan juni och november kommer rätvalar in i bukten utanför Hermanus och en natt här ger er stor chans att från strandpromenaden se dem kasta sig i vågorna. Ni stannar även till en natt i vindistriktens huvudstad Stellenbosch och går på ett par vinprovningar på några av landets välrenommerade vingårdar.

Ni avslutar resan med några dagar i färggranna Kapstaden där det finns massor att se och upptäcka. Passa på att bestiga Lions Head och strosa runt i det charmiga området Cape Malay med sina söta hus och trevliga butiker och restauranger innan ni flyger hem.

Flyg

FlygplanFörst och främst försöker vi hitta bästa möjliga färdväg för samtliga resenärer till Sydafrika. Vi har tillgång till några av marknadens bästa priser och vi strävar efter att hitta så prisvärda biljetter som möjligt till Sydafrika.

Programförslag

Programmet nedan är ett förslag på en rutt som passar de flesta. Givetvis kan det ändras enligt önskemål. Boendeförslagen anpassas efter budget, antal resenärer och den rumsindelning samt standard som efterfrågas.

 

Dag 1: Avresa Skandinavien

kapstaden-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Dag 2: Johannesburg – Mpumalanga

mpumalanga-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Ni hämtar hyrbilen på flygplatsen och tar motorvägen österut över höglandet mot Waterval Boven. Detta är nästan till punkt och pricka den väg som Winston Churchill tog efter att han hade flytt genom ett toalettfönster undan boernas fångenskap. Färden går nu ner mot låglandet och efter hand som det slår lock för öronen breder ett vackert landskap ut sig framför er. Därefter kör ni genom Mpumalangaprovinsen och bort till gränsen mot Krugerparken.

Boende på Moholoholo mountain wiew
Mountain Syafrika

Moholoholo (”The Very Great One”) ligger på bekvämt avstånd från Krugerparken – det är bara 60 km till Orpen Gate. Härifrån kan ni också lätt nå sevärdheterna Blyde River Canyon, Bourkes´s Luck Potholes, Pilgrims Rest, Graskop och Sabie, som alla är kända för vackra vattenfall, fantasieggande vyer och en storslagen historia.
På Moholoholo Mountain View får ni känslan av att ni bor i bushen. Ni bor i enkla bungalows eller i mindre hus. Det finns parkering i anslutning till varje bungalow/hus. Alla rum har dusch och toalett, litet kylskåp, takfläkt och grillplats. Om ni vill äter ni frukost i den gemensamma frukostmatsalen. På kvällarna anordnas ibland så kallade Braai kvällar då ni grillar över öppen eld, njuter av den vackra stjärnhimlen och lyssnar till ljuden från vildmarken. På andra sidan floden finns det möjlighet att se vilda djur på riktigt nära håll då de ofta kommer och dricker.
Moholoholo är inte bara ett läger för turister, utan här finns det också ett djursjukhus, där man tar hand om skadade vilda djur och man har även ett program för att rädda hotade djurarter genom avel. Djursjukhuset är ideellt och drivs med hjälp av donationer.

 

Dag 3: Mpumalanga

Lejon i Sydafrika

Vi rekommenderar att ni besöker de vackra vattenfallen, Mac Mac Falls. Ni ska heller inte missa Gods Window och Bourkes Potholes. Ett besök i den historiska staden Pilgrims Rest, och självklart djursjukhuset Moholoholo, är ett måste! På Moholoholo hålls det dagliga guidade turer, där ni får se arbetet med att omhänderta och vårda skadade djur för att de så småningom ska återanpassa sig till naturen igen. Detta är absolut inget zoo, utan ett program för att återinföra djuren i det vilda.

Boende på Moholoholo mountain wiew

 

Dag 4: Mpumalanga – Krugerparken

Gepard i Krugerparken i Sydafrika

För att få ut det mesta av dagen – stig upp tidigt, ät frukost och bege er iväg strax efter soluppgången. Ni har ca 45 minuters bilväg till Krugerparken. Detta är tiden då alla djur är aktiva och chanserna att se djuren är större. Dagen spenderas på safari och att spana efter ”The Big 5” (lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel).
Ni tillbringar dagen i parken, hela tiden körandes söderut mot ert boende i den södra delen av parken. Ni kan stanna på många ställen för att sträcka på benen, äta och vila.

Boende på Berg en Dal


Dag 5: Safari Krugerparken

lejon-lejonungar-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Ni bor kvar på Berg en Dal ytterligare en natt för att kunna slappna av och för att utnyttja dagen till safari. Detta område i Krugerparken är rikt på djurliv och ofta ser man till och med leoparden här. Med otränade ögon är det dock svårt att upptäcka den välkamouflerade katten så vi rekommenderar att ni bokar safariturer med utbildade guider. Dessa är mycket kunniga och har vältränade ögon vilket gör att de ofta upptäcker djuren på långt håll innan vi amatörer hittar dem. Boka gärna några safariturer i förväg.
Boende på Berg en Dal

Dag 6: Johannesburg – Port Elizabeth

port-elizabeth-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Efter den sista safarin på morgonen kör ni sedan i riktning mot Johannesburg. Ni kommer till Johannesburg på eftermiddagen, här lämnar ni tillbaka bilen på flygplatsen och flyger till Port Elizabeth.

När ni kommer till Port Elizabeth hämtar ni ut er andra hyrbil och kör till ert hotell.

Boende på The Kelway Hotel

Kelway Hotel Sydafrika
Hotellet ligger vackert beläget med utsikt över Kings Beach på promenadavstånd till stränderna och det fina akvariet. Det finns en restaurang, bar, pool, Internet café och säker parkering på gatan. Konferenslokalen har plats för 100 personer.
Alla rum har AC, elektroniskt säkerhetsskåp, satellit TV och kaffe/thékokare. Det finns totalt 60 rum, de flesta med egen balkong. Vissa rum klassas som trestjärniga, andra som fyrstjärniga. Skillnaden är inte stor men de skiljer på detta vid bokningar. Detta är ett mycket prisvärt hotell.

 

Dag 7: Port Elizabeth – Knysna

knysna-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Idag lämnar ni Port Elizabeth och kör västerut på Garden Route. Landskapet är vackert och helt annorlunda från det ni har upplevt i de norra delarna av landet. Här är allt grönt, frodigt och kusten är bergig med små samhällen belägna i vikarna. Ni kör västerut mot Tsitsikamma National Park med dess fantastiska natur och skogar. Hängbron över Storms River är en stor attraktion som ni får tillfälle att gå över. Fortsätt sedan färden till Groot River Pass och Blaauwkrantz-bron, som går 220 meter ovanför floden! Stanna gärna till för att se folk hoppa bungyjump. När ni har fått nog av denna adrenalinupplevelse (det räcker att bara titta på för att uppleva adrenalinkicken), beger ni er till ert pensionat i Knysna. Ni checkar in och varför inte prova en skaldjursmiddag? Skaldjuren serveras till ett bra pris, är vällagade och något av en tradition i området.

Boende på Graywood Hotel

Graywood Hotel Sydafrika
Hotellet ligger bra till med gångavstånd både till Knysna Waterfront och staden. Alla rum är vackert inredda och har eget badrum samt luftkonditionering. Det finns även ett litet säkerhetsskåp, Tv, telefon och möjligheter till att göra kaffe och te på rummet. I den vackra trädgården ligger det en pool med ett soldäck och det finns även en bar på hotellet. Frukosten äter ni antingen i restaurangen eller utomhus på soldäcket.

 

Dag 8: Knysna

knysna-waterfront-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Ni stannar ytterligare en natt i Knysna och tillbringar dagen med att utforska området runt Knysna. I Knysna finns nämligen Afrikas största ostronodling som skeppar ostron till all världens hörn. Det vore en synd att inte prova dessa havets läckerheter! Ni kan åka ut med båt över Knysnalagunen till naturreservatet Featherbed Nature Reserve, för att sedan fortsätta till bergets topp där nationalparken är belägen. Härifrån har ni en underbar utsikt och sen är det en vacker promenad ner till restaurangen för lunch. Här serveras en typisk fisklunch sittandes under de stora Milkwoodträden. På eftermiddagen kan ni ta en promenad på marknaden i Knysna, ett mysigt sätt att tillbringa en lugn dag på!

Boende på Graywood Hotel

 

Dag 9: Knysna – Oudtshoorn

strutsar-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Kör västerut via Quteniqua Pass och George. Har ni lust kan ni besöka de kända kalkstensgrottorna Cango Caves och bekantar er med det naturliga underverket som skulpterats av naturen genom tiderna. Ett besök på någon av de många strutsfarmerna runt Oudtshoorn är ett måste. De äventyrslystna kan prova på en ridtur på en struts medan de mindre vågade kan inta en lunch i restaurangen. Prova gärna strutskött eller varför inte en omelett gjord på strutsägg?!

Boende på Yotclub

 

Yotclub B&B * * *

Detta mindre pensionat ligger i Oudtshoorns stadskärna, i en lugn återvändsgränd endast 3 minuters promenad från alla restauranger, affärer och museer. Huset byggdes på 18-hundratalet och har nu renoverats men med den gamla stilen fortfarande bevarad. Utsikten över bergen runtomkring och vattendraget nedanför är magnifik. En ny golfbana ligger precis bredvid. Rummen har D/WC, takfläkt och kaffe/te kanna. Till förfogande finns det ett samlingsrum i huvudbyggnaden med satellit TV, telefon/fax, Internet och allmän turistinformation. Bevakad parkering finns. Dessutom har de en pool och barbeque område som får användas fritt. Stor afrikansk frukost ingår.

    Yotclub Sydafrika

Dag 10: Oudtshoorn – Hermanus

Dagens körning är ganska lång så vi rekommenderar att ni startar tidigt och att ni gör ett stopp i Calitzdorp där man framgångsrikt har satsat på att göra portvin. Vidare fortsätter ni mot kusten och vägen går utmed vackra jordbruk och fruktodlingar med ståtliga berg som skjuter upp i bakgrunden. I natt bor ni i Hermanus, den vackra pittoreska kuststaden vid Walker Bay. Med sin enastående skönhet, avslappnade livsstil och oändligt stora möjligheter till äventyr, är det inte konstigt att den pittoreska kuststaden Hermanus blivit oerhört populärt. Här finns en mängd gallerior, restauranger, marknader och promenadstråk att fördriva tiden med. Staden är mest känd för de stora rätvalarna som kommer hit för att leka mellan juli och november. Delfiner och valar kan dock beskådas året om, även om hösten är den bästa tiden för detta. Det är spännande att bara sitta på en uteservering och titta ut från klipporna över havet efter olika sorters djur.

För er som spelar golf finns en fin 18 håls bana på Hermanus Golf Estate.

Boende på Aloe Guest Lodge

 

Dag 11: Hermanus – Stellenbosch

vingard-stellenbosch-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Idag börjar ni närma er de kända vindistrikten i Sydafrika och det är ca 2 timmars bilväg, så ni kan antingen tillbringa dagen i Hermanus eller köra direkt till Stellenbosch. Inkvartera er och bege er ut i det vackra vinlandskapet. Stellenbosch är de sydafrikanska vinernas huvudstad. Gör lite vininköp, ät en lunch på någon vingård och njut av landskapet.

Boende på Hunneyball House

 

Dag 12-14: Stellenbosch – Kapstaden

kapstaden-waterfront-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Dessa dagar har ni fria att se er om i Kapstaden. En eftermiddag nere i Waterfront bland gatumusikanter och uteserveringar är som balsam för själen. Den gamla hamnen uppfattas ofta som turistisk men när båtarna vaggar i vid kajen och Taffelberget reser sig i bakgrunden förstår man varför många återvänder hit år efter år för att koppla av. Shoppingcentret har allt att erbjuda men vill ni handla till lite billigare peng kan ni även besöka Greenmarket Square där diverse hantverk och souvenirer säljs, se till att pruta. Här i centrum finns även andra butiker att strosa runt i och vill man njuta av stillhet så är Company Gardens en oas ett stenkast härifrån med sina prunkande rabatter och grönskande träd. Kapstaden har mycket att erbjuda! Se våra organiserade dagsutflykter i Kapstaden.

Boende på Inn on the Square

 

Dag 15: Hemresa

kapstaden-natt-kruger-garden-route-pa-egen-hand-sydafrika

Ni har några timmar fram till att flyget avgår på eftermiddagen. Passa på att inhandla det sista innan ni kör till Kapstadens flygplats, lämnar hyrbilen, checkar in och flyger hemåt.

 

Dag 16: Ankomst Skandinavien

 

Kontakt generell

 • Ange ett nummer som är lika med eller större än 1.
 • Datumformat: ÅÅÅÅ streck MM streck DD
 • Datumformat: ÅÅÅÅ streck MM streck DD
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Priser

Pris från SEK 16 400/person

Reslängd 16 dagar

I priset ingår:

 • Flyg Skandinavien – Johannesburg.
 • Flyg Johannesburg – Port Elizabeth.
 • Flygresa Kapstaden – Skandinavien.
 • Samtliga flygskatter.
 • 2 övernattningar på Moholoholo med frukost.
 • 2 övernattningar inne i Krugerparken utan frukost.
 • 1 övernattning i Port Elizabeth med frukost.
 • 2 övernattningar i Knysna med frukost.
 • 1 övernattning i Oudtshoorn med frukost.
 • 1 övernattning i Hermanus med frukost.
 • 1 övernattning i Stellenbosch med frukost.
 • 3 övernattningar i Kapstaden med frukost.
 • Komplett följebrev med GPS-koordinater samt information och tips.

Tillkommer

 • Hyrbil, pris beroende på modell och antal dagar.
 • Inträde till Krugerparken ca R200/person/dag.

Frivilliga tillägg

 • Uppgradering av boende.
 • Extranätter i Kapstaden eller andra orter under resan.
 • Eventuellt enkelrumstillägg.

Bokning

Uppge bokningskoden SYD när du bokar resan.

Fri support dygnet runt

Som en extra trygghet på resan erbjuder vi en kostnadsfri support dygnet runt, då vi hjälper till med akuta problem. Dessutom har vi samarbetspartners på plats i Sydafrika som finns tillhanda för mer praktiska lösningar.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Mer info

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till "tillåt cookies" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng